Kategorier:

Kan vitaminer blive for gamle?

Vitaminer får man gennem sin kost. Menneskets krop har brug for vitaminer, fordi det er med til at bygge din krop op og de forebygger mod sygdomme. Et alternativ til at få sine vitaminer gennem kosten er vitaminpillen. Vitaminpillen er et kosttilskud, som man kan tage i brug for at sikre sig, at man indtager den anbefalede daglige dosis, og hermed optimerer sit helbred. Et stort spørgsmål ligger dog i om vitaminer kan blive for gamle? Der har længe været en myte om, at vitaminpillen ikke kan blive for gammel, men er dette sandt?

Kan vitaminer blive for gamle? – Vitaminpiller mister sin effekt over tid

Hvis man tager et kig på forskellige mærker af vitaminpiller, er de generelt i meget høj kvalitet. De har en række af store kvalitetskrav, som de skal leve op til, og det er derfor en yderst sjældenhed at finde vitaminer, som er af dårlig kvalitet. Dette betyder dog ikke at vitaminer ikke kan blive for gamle. Vitaminer kan godt blive for gamle. De ældes med tiden, og jo ældre de bliver, desto mere falder virkningen af pillerne. Vitaminers strukturelle opbygning nedbrydes med tiden.

De 13 forskellige vitaminer, som findes i verden, har hver deres unikke opbygning. Denne opbygning er nødvendig for dens funktion. Hvis strukturen af vitaminet bliver ændret eller nedbryder over tid, så vil vitaminet være ødelagt og hermed være for gammelt. Det er dog ikke farligt at spise en vitaminpille, som har overgået sidste salgsdato. Funktionen af vitaminen er bare nedsat eller ikke eksisterende længere (hvis det er et meget gammelt vitamin). Det er derfor ikke sundhedsskadeligt at spise en for gammel vitaminpille. Det vil altså med andre ord sige, at du ikke skal være bange for en dag at spise en vitaminpille der er for gammel.

Vitaminer kan godt blive for gamle, men hvornår sker det?

Ole Bjerrum professor og dr. ved institut for farmakologi og farmakoterapi har blandt andet lavet studier på netop dette område. Han har flere gange udtalt at vitaminpiller godt kan blive for gamle. Det han dog synes er et mere interessant spørgsmål end ”Kan vitaminpiller blive for gamle?”, det er ”Hvornår bliver vitaminpiller for gamle?”. Som han beskriver det er vitaminpiller jo ikke ligesom mælk, der lige pludseligt fra den ene dag til den anden er blevet for gammelt. Det er mere end flydende overgang, hvor pillerne langsomt mister sin effektivitet.

Som beskrevet i teksten, så er spørgsmålet om hvorvidt en vitaminpille kan blive for gammel ikke det relevante, men snarer hvornår det bliver for gammelt. Kosttilskuddet kan i særdeleshed sagtens indtages uden, at det har en negativ effekt. Vitaminpillen kan dog have en nedsat funktion, og dermed skal man være opmærksom på, at man nødvendigvis ikke får det samme udbytte af pillen. Derfor skal man som person på et givent tidspunkt gøre op med sig selv, om det er bedre at udskifte pillerne, og gå ud for at købe nogle nye.

Sørg for at opbevare pillerne ordentligt

Der er også andre faktorer, som kan have en effekt på hvor længe en vitaminpille er mindst holdbar til. For meget varme kan have en negativ effekt. Det samme kan sollys. Hvis pillerne bliver udsat for disse faktorer, kan vitaminets værdi nedsættes.  Det er derfor vigtigt at have pillerne et sted, hvor de ikke bliver udsat for disse, men står tørt og mørkt. Oxygen kan også nedsætte vitaminets funktion. Det er derfor også vigtigt altid at skrue låget på bøtten helt på.

Holder den gamle myte stik?

Den gamle myte vedrørende vitaminer og dets evige holdbarhed kan godt afskrives. Vitaminer kan godt blive for gamle med tiden, men det er mindst lige så vigtigt at holde vitaminerne tørre, kolde og et sted uden sollys, for at vitaminerne ikke mister deres funktion.

Vitaminer får man gennem sin kost. Menneskets krop har brug for vitaminer, fordi det er med til at bygge din krop op og de forebygger mod sygdomme. Et alternativ til at få sine vitaminer gennem kosten er vitaminpillen. Vitaminpillen er et kosttilskud, som man kan tage i brug for at sikre sig, at man indtager den anbefalede daglige dosis, og hermed optimerer sit helbred. Et stort spørgsmål ligger dog i om vitaminer kan blive for gamle? Der har længe været en myte om, at vitaminpillen ikke kan blive for gammel, men er dette sandt?

Læs alt om vitaminer

Tags:

da_DKDansk