Vitaminer der er gode for leveren

Vitaminer der er gode for leveren

Leveren er et vigtigt organ for kroppen. Mange undervurderer ofte dens funktion for mennesket, og hvad den egentlig gør for at kroppen er i balance. Mange kender kun til, at den er med til at forbrænde alkohol. Den har dog en meget vigtigere funktion end de fleste ved. Leveren har den vigtige opgave at udskille toksiner (giftstoffer), som ophober sig i kroppen. Den har altså den funktion at hjælpe med at holde kroppen ren. Men hvad kan man gøre for at leveren fungerer og findes der vitaminer, der er gode for leveren?

Leverens funktion

Leveren er med til at filtrere blodet, og er essentiel for at blandt andet menneskets øjne, hjerne, hjerte og nyrer holder sig sunde og fungere optimalt. Udover at rense kroppen for giftstoffer, så har leveren også den funktion at den simpelthen ødelægger røde blodlemmer som er syge, og imens leveren operere med alt dette, så sørger den for at have et lager af livsnødvendige vitaminer, som resten af kroppen har brug for. Det er derfor vigtigt at holde leveren sund og rask, men hvordan gør man så dette? Det kan man f.eks. ved at spise de rigtige vitaminer. Men hvilke vitaminer er så de rigtige vitaminer?

Hvilke vitaminer er gode for leveren?

A-vitamin kan påvirke leveren positivt

A-vitamin er et af de vitaminer som er med til at påvirke leveren mest i en positiv retning.  Dog er A-vitamin sammen med jernmangel blandt de mest almindelige ernæringsmæssige mangler i kroppen, hvis man kigger på hele verdenen, ifølge en undersøgelse offentliggjort i 2000-udgaven af ​​Nutrition. A-vitamin kan sænke jernniveauer og føre til anæmi, og lavt jern kan føre til nedsat A-niveau i leveren. Tilskud af vitamin A sammen med jern kan ændre et fremtidigt problem med anæmi. Det er derfor en god idé, at tage begge kosttilskud sammen.  Problemet med at indtage vitamin A som et kosttilskud, på trods af dets fordele, er at det kan være giftigt for leveren i høje doser. Derfor skal man være forsigtig, og sørge for at man får den rette dosis.

Vitaminer der er gode for leveren – D-vitamin

D-vitamin er også et vigtigt element for en sund lever. Ifølge undersøgelser fra University of Tennessee, så har mere end 90 procent af personer med kroniske leversygdomme en grad af D-vitaminmangel. Der var bred enighed om, at en signifikant D-vitaminmangel er mere almindelig blandt dem med skrumpelever (en avanceret form for leversygdom, der kan føre til leverkræft). Ligesom med A-vitamin, så kan en overdosis af D-vitaminet, som oftest opstår ved at indtage for mange eller for meget af et kosttilskud, have en negativ effekt på leveren. Det kan f.eks. forårsage mindre appetit, kvalme og opkastning, en forhøjet mængde calcium i blodet, samt en nedsat vækst.

E-vitamin kan hjælpe på leversygdomme

E-vitamin har også den egenskab, at den kan hjælpe i forholdt til leversygdomme. Det er vist i undersøgelser, at E-vitamin kan forbedre symptomerne på ikke-alkoholisk relaterede fedtleversygdom. Det skal dog nævnes at nogle undersøgelser antyder (dog ikke 100% sikkert), at indtagelsen af oralt E-vitamin, til formålet med at afhjælpe symptomer på fedtleversygdomme, i to år er forbundet med insulin resistens. E-vitamin har en rigtigt god effekt på leveren, men igen kan det være farligt, hvis det tages for store mængder. I for høje doser på daglig basis kan E-vitamin også fortynde blodet og forårsage blødning.

Vitaminer der er gode for leveren – her spiller også B12-vitamin en vigtig rolle

Vitamin B12 er det eneste B-komplekse vitamin og vandopløselige vitamin, der kan opbevares i leveren. Det er som regel udelukkende fedtopløselige vitaminer som lageres i leveren, men B12 vitaminet er grundet sin kompleksitet en undtagelse. Det er dog ikke sikkert at vitaminet lageres. Det er en generel regel med de vandopløselige vitaminer, at de skal indtages dagligt for at opretholde niveauer, der er tilstrækkelige til optimal sundhed. Hvis man har en form for leversygdom, så kan leveren ikke optage b-12 vitaminet. Dette kan have store følger for din lever og resten af kroppen. B-12 vitaminet er nemlig vigtigt for dit generelle helbred. Mangel på dette kan forudsagde, mindre beskyttelse af din lever, træthed, hukommelsestab osv. Det er derfor vigtigt at opretholde en sund lever, da dette vitamin i særdeleshed er med til at holde ikke bare leveren, men hele kroppen sund.

Det fedtopløsnede vitamin: K-vitamin

K-vitamin er et andet vitamin som er godt for leveren. Det er også et fedtopløseligt vitamin og processen hvor kroppen optager K-vitamin sker, fordi leveren producerer og udskiller galde i tyndtarmen. Her fordøjer og absorberer leveren fedt samt K-vitamin og andre fedtopløselige vitaminer. Leveren har brug for K-vitaminet, da den bruger dette vitamin, til at producere størstedelen af blodets koagulationsproteiner.

Vitaminer der er gode for leveren: Det er altafgørende for vores helbred

En sund lever er essentielt for et sundt menneske. Det er vigtigt ikke at undervurdere betydning for, hvor stort et arbejde den rent faktisk gør, for at holde menneskets helbred sund og rask. Det er derfor yderst vigtigt at fodre leveren med de vitaminer og mineraler, der skal til,for at holde leveren sund. Hvis ikke du får den korrekte mængde vitamin, kan leveren ikke levere på sit højeste niveau. Det kan have betydning i forhold til nogle kroniske sygdomme. Dermed skal man sørge for at få de vitaminer, som er gode for leveren.

Tags:

da_DKDansk