Multivitamin til gravide

Kategorier:

Multivitamin til gravide

En graviditet er blevet kaldt for menneskets største mirakel. På trods af at graviditet har foregået i hele menneskets levealder, så har kroppen endnu ikke formået at danne alle næringsstoffer selv, og danne det perfekte klima for et foster.  Kroppen har mangler og særlige behov. For at forebygge mod at der opstår problemer, og for at begge personer holder sig sunde og raske under hele graviditeten, anbefales der derfor visse kosttilskud. Når man er gravid, kan man hjælpe sig selv og barnet, ved at leve sundt, spise varieret, motionere ofte og helt holde sig væk fra tobak og alkohol. Du kan dog gøre en ekstra ting, som bliver anbefalet til alle. Man bør nemlig tage en Multivitamin til gravide hver dag. Senere hen i graviditeten kan det være en god idé at styrke ernæringen med et par yderligere kosttilskud, men dette afhænger af, hvor langt i graviditeten, som man er henne. Det man skal kigge efter i en multivitamin, er følgende ernæringsstoffer. For at finde den rigtige multivitamin til gravide.

Hvad du skal kigge efter i multivitaminer

B-vitaminet, folinsyre er et af de mest anbefalede kosttilskud til gravide. Nogle mener, at man skal starte med at tage dette ernæringstilskud allerede 12 uger før man prøver, at blive gravide.  Dog er det også helt fint, hvis man starter med at indtage dette fra det tidspunkt, hvor du planlægger en graviditet og indtil 12. graviditetsuge. Hvis en graviditet ikke er planlagt, anbefales det at begynde med et folinsyretilskud, i det man opdager, at man er med barn. Efter 12. uge er folinsyre ikke længere nødvendigt. Det skader ikke, hvis man forsætter, men det har ikke nogen effekt på længere. Man kan dog sagtens forsætte med at tage multivitaminpillen. Det anbefales at en gravid kvinde får et dagligt tilskud af folinsyre på 400 mikrogram. Folinsyre er et super godt tilskud, da det kan reducere risikoen for skader på fosterets hjerne og rygmarv. Det er derfor yderst vigtigt at lede efter et multivitamin med folinsyre i.  

Et andet vigtigt tilskud, at lede efter i sin multivitamin pille, er jern. Danske mænd og kvinder indtager helt generelt ikke jern nok. Hermed betyder dette også, at de fleste kvinder ikke får den tilstrækkelige mængde jern, når de bliver gravide, og deres jerndepoter er ikke fyldt op til, at kunne klare en graviditet uden at have jernmangel. Graviditeten skaber et øget behov, fordi barnet også har brug for jern. Et tegn på jern mangel kan have følgende symptomer som træthed og hovedpine, men det kan også skabe alvorlige problemer senere i graviditeten. 

Kalk og D-vitamin er også vigtigt for kroppen under graviditeten.Ligesom med jern, så er der mange som ligger i underskud af netop disse ernæringstoffer. Barnet skal have kalk til at opbygge knogler, og D-vitaminet assistere kroppen med at optage kalken. Fordi barnet har brug for meget kalk til at bygge knogler, så er det kvinden, som kommer til at stå i en mangel af kalk og D-vitamin. Det er ikke sundt, da det er vigtigt, at få den anbefalede dosis af kalk. Det er nemlig godt for knoglerne.  Det er derfor også vigtigt at den multivitamin pille, som man indtager, indeholder kalk og D-vitamin. 

Nogle anbefaler også at man indtager omega-3 gennem ”fiskepillen” sammen med multivitaminpillen. Dette er dog ikke nødvendigt, og det er ikke en del af de officielle sundhedsanbefalinger. Som gravid, er der visse vitaminer, som man skal passe på. Levertran, andre ernæringstilskud samt fødevarer med høje mængder A-vitamin anbefales at gå helt uden om. Det er ikke farligt at få A-vitamin, og kroppen har også brug for en vis mængde. Problemet med A-vitamin er, at det er et fedtopløseligt vitamin, og derfor skal man passe på med at få for meget af det. At vitamin A er fedt opløseligt, betyder nemlig, at det opløses med fedtindholdene fødevarer, og herefter lageres i kroppens fedtdepoter og leveren. Hvis man får for meget A-vitamin, bliver det derfor ikke udskilt fra kroppen, og man kan ende med at få en overdosis. Det er, derfor vigtigt at være påpasselig med mængden af A-vitamin, og det er derfor ikke et af de ernæringsstoffer, som man skal kigge efter i sin multivitaminpille. Hvis bare man spiser sundt og varieret, så er det nemt, at opnå den daglige dosis, som kroppen har brug for. 

Hold dig fra den almindelige multivitamin

Det er vigtigt at holde sig sund og rask, når man er gravid. Kroppen har nogle ekstra behov, og det er essentielt, at tage disse seriøst og levere det kroppen og barnet har brug for. Kroppen har brug for en hel del flere ernæringsstoffer, og en god måde, at opnå dette på, er med multivitaminpillen. Den almene multivitaminpille skal man dog holde sig fra. Den indeholder forskellige vitaminer, som man kan få en overdosis af f.eks. A-vitamin. Derfor, skal man finde multivitaminpillen til gravide. Disse er skræddersyet til gravide, og er hjælper med at dække kroppens og barnets behov. 

Læs alt om vitaminer lige her

Tags:

da_DKDansk