kan håndsprit blive for gammelt

Kategorier:

Kan håndsprit blive for gammelt?

På grund af den globale pandemi med Corona-krisen er håndsprit blevet noget som alle har med sig over alt. Vi skal spritte hænderne af inden vi går ind i et nyt rum, når vi går ud af rummet igen og i mange andre tilfælde. Derfor er et godt spørgsmål naturligvis at stille: Kan håndsprit blive for gammelt? Håndsprit virker måske ikke lige som et produkt der kan blive for gammelt. Men over tid kan håndsprit faktisk godt miste sin virkning. I dette indlæg vil vi kigge på, hvornår håndsprit kan blive for gammelt. På den måde kan du være sikker på, at den håndsprit du bruger, rent faktisk også virker.

Kan håndsprit blive for gammelt?: Hold øje med datomærkningen på flasken

Et af de vigtigste råd fra myndighederne i kampen mod corona er, at vi skal bruge håndsprit. Dette råd gælder især hvis vi ikke har mulighed for at vaske vores hænder. Håndsprit er nemlig en super effektiv og praktisk måde at desinficere hænderne på. Dermed er det også en god måde at eliminere viruspartikler fra håndoverfladerne, så coronasmitten ikke spredes yderligere.

På enhver flaske med håndsprit vil du finde en påtrykt datomærkning. Denne dato vil være udløbsdatoen for håndspritten – præcis ligesom du kender det fra andre produkter du køber. Generelt kan håndsprit holde sig i op til 3 år. Datoen på flasken er den dato, som producenten kan garantere at håndspritten kan holde til. Det vil altså sige den dato, hvortil håndspritten stadig fungerer 100% og er effektiv nok til at desinficere hænderne.

En af de primære forklaringer på hvorfor håndsprit trods alt har en udløbsdato skyldes den simple grund, at alkohol over tid vil fordampe. Håndsprit består primært af alkohol. Over tid vil alkoholen fordamper og effektiviteten af håndspritten også falde. Selvom flasken aldrig har været åbnet kan alkoholen stadig fordampe gennem emballagen, hvilket medfører et fald i alkoholprocenten af håndspritten.

Ifølge de fleste organisationer skal en effektiv håndsprit have en alkoholprocent på mindst 70% ren alkohol for at kunne bekæmpe virus på effektiv vis. Har du købt en masse håndsprit hjem efter coronavirussen kom til Danmark behøver du dog ikke være bekymret. Den håndsprit du har købt, vil højst sandsynligt have en holdbarhed på 2 til 3 år. Det betyder, at du kan stadig bruge det lager du har købt i lang tid endnu.

Virker håndspritten så ikke længere efter de 2 eller 3 år?

Det kan sagtens være at håndspritten stadig er effektiv efter udløbsdatoen, men problemet er at der ikke findes nogen dokumentation for, at håndspritten stadig virker efter den påtrykte udløbsdato. Derfor er det bedste råd, at man sørger for at bruge sin håndsprit inden den når til udløbsdatoen. Lige da Coronakrisen ramte Danmark var man en smule bange for at vi ville løbe tør for håndsprit, og mange løb derfor ud og købte store mængder hjem. Heldigvis blev udbuddet af håndsprit hurtigt skudt i vejret, og dette er derfor ikke længere et problem. Det anbefales derfor, at du køber lidt mindre mængder håndsprit hjem ad gangen, så du ikke risikerer at have noget stående der overskrider udløbsdatoen – det ville være spildt af håndsprit. I princippet skal man nemlig smide håndsprit, som har overskredet udløbsdatoen, ud.

Eftersom at alkohol er et konserveringsmiddel kan det naturligvis virke meget mærkeligt, at håndspritten har en udløbsdato. Den simple årsag til at håndspritten har en udløbsdato er, at når håndspritten skal godkendes i EU bliver holdbarheden dokumenteret. Sådan en test og dokumentation løber typisk over 2 år, og derfor kan producenterne og organisationer ikke udtale sig om, hvad der sker med effektiviteten af håndspritten efter dette tidsrum. Det kan altså sagtens være, at håndspritten stadig virker helt fint, men eftersom det ikke er undersøgt, og der er ikke er dokumentation for det, er det bedste bare at holde sig til den udløbsdato der står på flasken.

Her kan du læse omkring andre værnemidler

Her kan du finde håndsprit

Tags:

da_DKDansk