A-vitaminer i Mad

A-vitaminer i Mad

A-vitaminer i mad er afgørende for kroppens helbred og velvære. Den menneskelige krop kan ikke producere A-vitamin naturligt, og derfor er det vigtigt for folks sundhed, at få dette vitamin gennem deres kost eller gennem vitaminpillen. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i 2000-udgaven af ​​Nutrition, så er A-vitamin på trods af sin vigtighed blandt de mest almindelige ernæringsmæssige mangler i kroppen, hvis man kigger generelt over verdenen. A-vitamin er et essentielt næringsstof, der spiller en stor rolle i mange kropslige processer. Det er, derfor vigtigt, at man begynder at tænke madvarer ind med et højt niveau af A-vitamin ind i sin ernæring. A-vitamin har nemlig en positiv effekt på immunforvaret og dets funktion, reproduktion, det hjælper dine øjne og dit syn, hjertets funktion, lungerne, nyrerne og andre organer, huden samt vækst og udvikling. A-vitamins virkning på kroppen må ikke undervurderes. 

Måder at dække dit behov for A-vitamin på

Hvordan får man så sin daglige dosis af A-vitamin? Mange vælger den lette løsning og indtager vitaminpillen for at få dækket deres daglige behov af vitaminer og mineraler, men dette behov kan nemt dækkes med kosten. Hvilke madvarer er det så lige, der er gode for at få dækket sit behov af A-vitamin? Her kommer en liste af madvarer, som både indeholder A-vitamin, men også andre vigtige elementer, som kan hjælpe mennesket med at opnå et højere niveau af sundhed.  

Lever fra dyr er blandt de rigeste kilder til vitamin A. Dette skyldes, at dyr ligesom mennesker opbevarer A-vitamin i leveren. 85 gram stegt oksekødlever indeholder 6.582 mikrogram (mcg) vitamin A, hvilket svarer til 731% af den daglige værdi. Det vil også sige, at hvis man vælger at spise lever, så skal man passe på. For meget A-vitamin kan føre til en overdosis med store følger og f.eks. hospital indlæggelse. Leveren er også utroligt proteinrig, og indeholder også mange andre næringsstoffer, som kroppen har brug for i form af: kobber, vitamin B og jern. 

Sweet potatoes, den søde kartoffel, er en anden rig kilde i kosten til A-vitamin.  Hvis man bager den med skind, findes der hele 1.403 mcg vitamin A, hvilket er 156% af den daglige dosis et menneske har brug for. A-vitaminet, som findes i denne rodfrugt, er i den form, at det er beta-caroten. Nyere forskning tyder på, at netop denne form for A-vitamin kan hjælpe med at forbedre og modarbejde aldersrelateret makuladegeneration, som er dårligere syn med alderen. Andre undersøgelser antyder også, at betakaroten kan være med til at beskytte mod forskellig former af kræft, som for eksempel prostatakræft. Det skal dog nævnes, at resultaterne i disse undersøgelser har været differentierede. Samtidigt indeholder Sweet potatoen vitamin B6, vitamin C, kalium, et højt fiberindhold og et lavt glykæmisk indeks, som er med til at hjælpe med at kontrollere blodsukkeret. A-vitaminet er fedtopløseligt. Det betyder, at det kun kan optages af kroppen, hvis det bliver indtaget med andet fedt. Det er derfor vigtigt at spise sweetpotatoes sammen med andet mad, som indeholder fedt.

Guleroden, som er i familie med sweet potatoen er også rig på A-vitaminet beta-caroten. Beta-caroten, som beskrevet tidligere, indeholder evnen til at hjælpe på alders relaterede sygdomme.  50 gram rå gulerødder indeholder cirka 459 mcg vitamin A og 50% af den daglige dosis. Gulerødder er også rige på kostfibre, og det har derfor den unikke evne at kunne forhindre forstoppelse og fremme bedre tarmsundhed. 

 Ligesom andre grønne grøntsager indeholder spinat et væld af næringsstoffer. Kun 100 gram kogt spinat giver 573 mcg vitamin A, hvilket er cirka 64% af den daglige dosis. Spinat er en unik grøntsag, så samtidigt med sit rige indhold af A-vitamin vil 100 gram også bidrage med 17% af den anbefalede mængde jern og 19% af den mængde magnesium, som kroppen har brug for. Nogle undersøgelser indikerer, at hvis spinat er en del af ens ernæring, så har den evnen til at sænke blodtrykket og forbedre hjertesundheden. Det er en form for super grøntsag, og en som alle mennesker burde integrere i deres kostplan. 

I den lidt sødere afdeling af frugt og grønt finder vi mangoen. Den er super god som en snack, og så indeholder en hel mango cirka 112 mcg vitamin A. Dette er et godt alternativ, til personer, som har sværere ved at spise grøntsager. Derudover er mango rig på antioxidanter og kostfibre, som ligesom guleroden kan bidrage til bedre tarmfunktion og hjælpe med at kontrollere blodsukkeret. 

A-vitamin er vigtigt for dit helbred

A-vitamin er et vigtigt element for menneskets ernæring. Det er noget man især bør reflektere over i sin kostplan. Man kan vælge den nemme løsning og tage en vitaminpille, men der findes utroligt mange sunde alternativer, som samtidigt med et godt indhold af vitamin A, også indeholder andre vigtige mineraler og antioxidanter. Det vil derfor anbefales, at tage et kig på de fødevarer, som er beskrevet i teksten, og få dem indlemmet i kostplanen – eller i det mindste tænke over at spise disse i dagligdagen. Du kan læse alt om A-vitamin lige her

Tags:

da_DKDansk