Blå mærker kan skyldes mangel på vitaminer

Oplever du, at du oftere får blå mærker end andre? Blå mærker kan skyldes mangel på vitaminer og er derfor vigtigt at være opmærksom på. Har du derudover måske også en øget tendens til næseblod? Eller generelt til blødning? Der kan være flere forskellige årsager til, at du har så nemt til blå mærker. I denne artikel vil vi gå i dybden med de to primære årsager: Mangel på K-vitamin eller mangel på C-vitamin. Vores mål at hjælpe dig med at lære omkring dette, og dermed forhåbentligt hjælpe dig med at identificere årsagen til lige netop dine problemer.

Blå mærker kan skyldes mangel på vitaminer. Har du mangel på K-vitaminer?

Hvis du har meget let til blå mærker kan det sagtens være, at din krop mangler K-vitaminer. K-vitaminer er nemlig enormt vigtige, da de er med til at sørge for at blodet størkner. Det vil altså sige, at hvis man har en mangel på K-vitaminer, så vil det også føre til en øget mængde blødning og blå mærker, fordi ens blod ikke størkner på samme måde. Udover det er K-vitaminer dog også vigtige af andre årsager. De er meget vigtige for dine knogler og kroppens evne til at kunne skabe proteiner.

Ifølge ”Apoeteket.dk” har størstedelen af danskerne dog allerede de K-vitaminer de har behov for. Det vil derfor faktisk ikke hjælpe noget at købe et kosttilskud. Hvis du bliver behandlet med antibiotika, kan der dog være en større mulighed for, at din krop er i underskud af K-vitaminer.

Kroppen skal dog ikke bruge specielt mange K-vitaminer for at fungere som den skal. Generelt menes det, at man faktisk bare skal sørge for at indtage 1 mikrogram K-vitamin pr. kg. kropsvægt. Dette kan derfor som regel også uden problemer dækkes gennem ens madplan.

Nogle eksempler på fødevarer, som har en højt indhold af K-vitaminer er; Broccoli, Avocado, Spinat, Vindruer, Grønkål og der findes mange flere. Der er altså mange forskellige muligheder for at få sine K-vitaminer. En ting der er vigtig at vide er, at K-vitaminer er fedtopløselige. Det betyder at din krop kun kan opløse dem og bruge dem, hvis de indtages i forbindelse med et måltid/noget med fedt i. Der kræves dog ikke specielt meget fedt, så det er som regel ikke noget problem.

Farligt at indtage for mange K-vitaminer?

Kort sagt er det meget svært at overdosere. Er du på blodfortyndende medicin er det vigtigt, at din blodfortyndende medicin altid tilpasses efter dit indtag af K-vitamin. Er du på blodfortyndende medicin er det derfor også vigtigt, at du snakker med din læge inden du ændrer dit typiske daglige indtag af K-vitaminer.

Blå mærker kan skyldes mangel på vitaminer. Har du mangel på C-vitaminer?

Udover mangel på K-vitaminer kan blå mærker også skyldes mangel på C-vitaminer. Det kan nemlig godt være en mulighed, at du mangler C-vitaminer som kroppen skal bruge for at skabe kollagen – altså bindevævsfibre i hundens blodkar. Hvis kroppen ikke kan danne nok kollagen, så brister blodkarrene. Dette resulterer i blå mærker.

En god måde at bekæmpe dette på er ved i 1-2 måneder at køre på og spiser en masse madvarer med C-vitaminer. Disse madvarer kan f.eks. være rød peberfrugt, appelsin, kiwi, melon eller solbær. Hold derefter øje med dine blå mærker, og læg mærke til om det bliver bedre og om du begynder at få færre blå mærker. Hvis det bliver bedre og du kan se at du får færre blå mærker, så ved du altså at det har været på grund af mangel på C-vitaminer. Dermed finder du også ud af, hvad du skal ændre i din kostplan fremadrettet.

Her finder du alle blogindlæg om vitaminer

Konklusion

Mangel på enten K-vitaminer eller C-vitaminer er altså en direkte årsag til at man får flere blå mærker. Måske kan du allerede nu tænke lidt over din kostplan. På den måde kan du nemlig finde af om du tror du er i underskud af K-vitaminer eller C-vitaminer. Det kan dog også være svært lige at huske sig frem til.

Alternativt kan du sørge for at spise og indtage en masse K-vitaminer og C-vitaminer i det næste lange stykke tid. Og efter et stykke tid kan du så holde øje med om din tendens til at få mange blå mærker er forsvundet. Hvis du kan se, at du får færre blå mærker ved du altså at du fik dem på grund af mangel på vitaminer. På den måde kan du løse problemet fremadrettet.

Hvis du dog kan se, at dine blå mærker bare fortsætter med at komme lige så meget som før – selv med en masse K-vitaminer og C-vitaminer i kroppen – bør du kontakte din læge. Grunden til at du skal kontakte din læge og få det testet er for at udelukke, at du ikke lider af behandlingskrævende tilstand eller sygdom. Hvis du lider af behandlingskrævende sygdom er det uden betydning, hvor meget du ændrer på din kost. Det skyldes, at din kost og øget vitaminindtag ikke kan hjælpe på behandlingskrævende sygdomme.

Tags:

da_DKDansk